“Anneannemizle Dedemizin Mektuplaşma Dili” ni Öğrenmek İçin…


Resim

 

Herkese merhaba

Bugün kütüphanemde bulunan çok özel iki kitap ve bir dergiyi huzurlarınıza sunmak istiyorum. Kitaplardan biri Dr. Ali Kemal Belviranlı’nın Osmanlıca Rehberi; diğeri ise Metin Uçar’ın Osmanlı Türkçesi Kolay Okuma Metinleri – 1′ dir. Tanıtacağım sonuncu yayın ise 2013’te eğitim ve kültür dünyamıza giren Osmanlıca dergisi.

Bilindiği üzere Osmanlıca, ecdadımızın Arapça ve Farsçadan yararlanarak yüzyıllar boyu geliştirdiği bir yazı dilidir. Ve gördüğüm kadarıyla Osmanlılar bu dilin kurallarını mükemmel bir şekilde oturtmuş. Öğrenmesi söylenilenin aksine gerçekten kolay. İşin içine girildiğinde inanın daha da zevkli bir hal alıyor.

Haklı ya da haksız sebepleri bir kenara bırakıp: “Çöpe attığımız altı yüzyıllık birikimin ucundan tutmak istiyorum” diyorsanız, ya da olaya bu yönünden bakmayıp: “Anneannemle dedemin mektuplaşma dilini öğrenmek istiyorum.” diyorsanız, Dr. Ali Kemal Belviranlı’nın Osmanlıca Rehberi’nden başlamak icap ediyor. Sayfanın bir yüzünde harf, kelime ve cümlelerin günümüz alfabesi ile okunuşları da yer aldığı için, kişinin kendi kendine de çalışma olanağı sunuyor. Örnek cümle, şiir ve okuma parçalarının da desteklendiği bu kitap ile Osmanlıcayı kendi kendinize de öğrenebilirsiniz. Bu kitapla ilgili söylemek istediğim bir şey daha var ki o da kitapta matbu yazının yanında rika hattının da verilmesi… Çünkü Osmanlıcayı rikasız öğrenmek, pek de bir şey ifade etmiyor bence. Bir kaç yazım ve noktalama hatasını görmezden gelirsek güzel bir kitap. Fiyatı 10 lira.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Osmanlıcayı öğrendiniz, “şimdi pekiştirme ve hızlandıra zamanı!” diyorsanız, Hayrat Neşriyat’tan çıkma; renkli ve daha kaliteli bir baskıya sahip kitap olan Kolay Okuma Metinleri 1’i edinin derim. Eserde okutucu harfler için kelime ve cümle örnekleri, atasözleri, şiirler, manileri güzel söz ve tekerlemeler, ninniler yer almakta.

Bunun dışında diğer okuma parçaları aşağıdaki gibidir.

– Yılancı

– Üç Öğüt

– Rüşvet

– Yavru

– Yolcu, Bizden Çok mu Şey İstiyor?

– Yüz Akı

– Başını Vermeyen Şehit

– Sakarya Türküsü

– Padişahın İşi Ne?

– Malazgirt Meydan Savaşı

– Tıkandı Baba

– Kırk Hadis

– Ey Oğul

– Hazret-i Yunus

– Sure-i Kehf

– Veda Hutbesi

Metinlerin okunuşu sarı sayfalardan kontrol edilebiliyor. Rika hattı el yazısının olmaması kitabın dezavantajlarından biri. Fiyatı 10 lira.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Bu eğitimimizi destekleyeceğimiz, özetleyeceğimiz, okurken zevk alacağımız bir yayın var ki o da Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi’dir. MEB Hayat Boyu Öğrenim Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı işbirliğiyle çıkartılan bu dergiyi ilgi ile takip ediyorum.  Birinci sayı, Osmanlıcaya giriş, kelime ve cümle örnekleri, kitabe okumaları, karikatür ve okuma metinleri kapsamında yayınlanmıştır. Rika hattının öğrenilmesine de olanak sağlandığını belirtmek istiyorum. Zira metinlerin tamamına yakını rika hattı el yazısı ile yazılmıştır. 3 aylık bir dergi olup, fiyatı 6 liradır.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

Processed with VSCOcam with t1 preset

 

Daha fazla bilgi için: www.osmanlicaegitim.com  http://www.hayratnesriyat.com/

Müracaat için de  Halk Eğitim Merkezleri’ne gidebilirsiniz.

-Leyli

 

1 Yorum

Filed under Dergi

1 responses to ““Anneannemizle Dedemizin Mektuplaşma Dili” ni Öğrenmek İçin…

  1. Ekrem

    Bu sayfanızda tanıtım çalışması yapmak istiyoruz. Detaylar için lütfen iletişime geçin. marketing@protranslate.net

    Beğen

Bir şey söylemek istiyorum !